Yol arkadaşınız: Taze ve katkısız sandviç
Aradığınız her çeşit sandviçi bulabileceğiniz, geniş ürün yelpazesinde hizmet veren Serdem Gıda marka öyküsünü, kurucular arasında olan Gıda Mühendisi Serhan Büyükkırcalı’dan dinledik.

Serdem markası nasıl oluştu? Sandviç yapmaya nasıl karar verdiniz?
Daha önce bir yemek firmasında beraber çalıştığımız arkadaşımla (şimdiki ortağım Resin Bey) farklı bir iş bulursak birlikte çalışabiliriz diye karar almıştık. Benim ticaretteki güçlü yanım üretim, Resin Bey’in ise pazarlama. Bu şekilde bir ortaklıkla güçlü bir yapı oluşturmak mümkün olacaktı. Önce internetten iş kollarını araştırdık. Hem yurtiçi hem de yurtdışı siteleri inceledik. Çevremize daha farklı gözlerle bakmaya başladık. Marketlerdeki ürünleri inceledik. Bu arada İstanbul CNR’da Bayim Olur Musun Fuarı vardı ve oraya gitmeden kafamızda bazı işler belirmişti. Fuarda netleştiririz diye düşündük. Fuarda gerekli görüşmelerimizi yaptık, incelemelerde bulunduk ve fikir olarak bize sadece hotdog bayiliği kaldı. İstanbul’da incelemelerde bulunduk ve ürüne iyice inandık. Bursa’ya döndüğümüzde harekete geçtik. Benzin istasyonlarına hotdog stantları kuracaktık. Fizibilite çalışmaları yaptık. Birkaç yerle ön anlaşmalar yaptık. Ancak işin Belediye izni kısmına geldiğimizde resmi olarak bu işi yapamayacağımızı anladık ve takılı kaldık. Sonra beyin fırtınası yaparak benzin istasyonlarının marketlerinde bu işi yapalım diye yola çıktık ve soğuk sandviç fikri uyandı.
Ürün çeşitleriniz nelerdir?
Herkese hitap edebilmek için farklı lezzetlerde ürünlerimiz mevcut. Yaklaşık 15 çeşit sandviçimiz bulunuyor. Klasik tatlardan hoşlananlar için salamlı-kaşarlı, acı seven tüketicilerimiz için dürüm çiğ köfte, tatlı sevenler için çikolatalı waffle, eti tercih etmeyenler için peynirli ve 3 peynirli gibi ürünlerimiz mevcut. Bu sandviçleri yaparken hem üçgen ekmek hem de baton sandviç ekmeği kullandık. Bu sayede farklı ekmek lezzetlerinden de yararlanmış olduk. Sandviçlerin haricinde kumanya paketi de yapıyoruz. Toplantı, gezi ve çeşitli organizasyonlarda dağıtılmak üzere sandviçle birlikte su, meyve suyu, kek gibi ürünleri beraber paketliyoruz. Kolileyip müşterimize istediği yer ve saatte ulaştırıyoruz. Bunların dışında hazır tost çeşitlerimiz de mevcut. Ayvalık ve kare tost ekmeğine kaşar ve sucuk kullanarak bildiğimiz ev tostu tadında tostlar üretiyoruz. Ürün çeşitlerimizde sınır yok. Talebe göre her çeşit sandviçi yapabiliriz. Siz yeter ki isteyin.
Yeni ürünler gelecek mi? Yeni ürünlere nasıl karar veriyorsunuz?
Bizim firmada yeni ürün çıkmazsa sorun var demektir Yeni fikirlere firma olarak da şahsım olarak da her zaman açığım. Yeni bir ürünün çıkması bizde iki şekilde oluyor. İlk olarak sahada çalışan arkadaşlar bize piyasadan gelen talepleri ulaştırırlar. Üretim olarak yapılabilirliğini değerlendiririz. Çeşitli numuneler hazırlarız. Üretime ve satış ekibine denettiririz. En uygun olanı piyasaya sürmeden önce birkaç müşterimizde deneriz. İstediğimiz olumlu sonucu alırsak piyasaya sürüyoruz. Bunun haricinde kendi fikirlerimizle oluşan ürünler de mevcut. Örneğin waffle sandviç bu şekilde oluşan bir ürün. Bu ürünü yapmamız 2 senemizi aldı. Pastırmalı sandviç de bu şekilde oluşan yeni bir ürünümüz.
Serdem Sandviçleri’ni nerelerde bulabiliyoruz?
Sandviçlerimizi özellikle benzin istasyonlarının marketlerinde bulabilirsiniz. Yani yolculuklarınızda size eşlik eden bir yol arkadaşı olarak düşünebilirsiniz. Üretim yerimiz Bursa olduğundan önce Bursa ve çevre illerde yaygınlaştık. İstanbul, İzmir, Kocaeli, Adana, Mersin gibi illere de ulaşarak toplamda 20 ile düzenli dağıtım yapıyoruz. Ayrıca toplu ihtiyaçlar için Türkiye’nin her yerine adrese teslim ürün tedariki yapabiliyoruz.
Üretime ve satış noktasına ulaşmasına kadar ciddi bir çalışma var. Biraz bahseder misiniz?
Evet. Aslında üretim bizden de önce, bizim için hammadde üretenlerden başlıyor. Biz zinciri tamamlıyoruz. Hammadde kaliteli değilse siz ne yaparsanız yapın başarılı bir ürün üretemezsiniz. Biz bu aşamada başarıyı kaliteli firmalarla çalışarak yakalamayı hedefledik. Mesela şu anda ekmek grubunda UNO, sos ve peynir grubunda Pınar, et grubunda Namet’le çalışmaktayız. Hammaddeden satışa kadarki tüm süreçler Gıda Mühendisi kontrolünde olduğundan hijyen ve sanitasyon kuralları her aşamada uygulanıyor. Ayrıca tüketicilerimizin daha taze ve katkısız ürünler yemesi için MAP tekniğiyle ambalajlama yapıyoruz. Paketlenmiş ürünlerimiz soğuk havalı araçlarımızla market raflarına kadar ulaştırılıyor. Bu aşamada soğuk zinciri kırmamak önemli.
Ürünlerinizin raf ömrü ve besleyici değeri hakkında bilgi verir misiniz?
Ürün çeşidine göre raf ömrü değişiyor. Tazeliğini 15-20 gün arasında koruyoruz. Sandviçlerimiz birkaç sene önce atıştırmalık olarak tercih ediliyordu, ama şu anda geldiğimiz noktada ana öğün olarak tercih ediliyor. Yakın zamanda bu nedenle pastırmalı sandviçimizi ürettik. Olumlu dönüşler alıyoruz.
Piyasada yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?
Geçtiğimiz süreçte ürünlerimizi, etiketimizi veya markamızı taklit eden firmalar oldu. Gelecekte de bu tarz firmaların olacağına hiç şüphem yok. Tüketicilerden talebim bu tarz firmalara itibar etmemeleri, emek hırsızlarına izin vermemeleri.
Serdem markasını ileride farklı ürünlerde görebilecek miyiz?
Şirketinizin Serdem ile ilgili hedefleri nelerdir? Aslında başından beri firmamızı gıda firması olarak görüyoruz. Sandviçle başladığımız için sandviç firması gibi görünüyoruz. Zamanla farklı ürünler çıkardığımızda bu algı değişecektir. Öncelikli hedefimiz Türkiye’nin tüm illerinde yaygınlaşmak. Bu sırada sandviçi tamamlayacak farklı ürünler üretmeyi planlıyoruz. Böyle bir çalışmamız var, eğer başarılı olursak en az sandviç kadar ses getirecek bir ürün olacağına inanıyorum. Şu an ne olduğunu söyleyemem Uzun vadeli hedeflerimiz arasında çevre ülkelere ihracat yapmak bulunuyor. Bunu en çok ülkemizi ve dolayısıyla milletimizi biraz daha zenginleştirmek için istiyorum. Ürünlerimizi sürekli geliştiriyoruz, daha sağlıklı ve güvenilir olması için çalışıyoruz. Gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Tepkiniz nedir?






