Tarımın ana direği: Elibelinde
Elibelinde Tarım’ın kurucusu; hayal ettiğinin gerçek olduğuna inanmış, işine gönlünü, emeğini ve tutkusunu koymuş kadınlardan Aslı Aksoy ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Elibelinde Tarım’ın kurucusu; hayal ettiğinin gerçek olduğuna inanmış, işine gönlünü, emeğini ve tutkusunu koymuş kadınlardan Aslı Aksoy ben. 2003 yılında ODTÜ İşletme Bölümü’nden mezun oldum. 13 yıllık profesyonel iş hayatım boyunca, İstanbul’dan evime, Ege’ye dönmek istedim ve sonunda başardım. Beyaz yaka bir çiftçi oldum! Her gün toprağa dokundukça şaşkına dönen, eken, ektiğini emekle büyüten, büyüttüğünden ekmek yiyen bir çiftçi… Bugün Muğla-Kızılyaka-Yeşilçam Köyünde, köyümdeki kadın komşularım ile birlikte, 42 dönümde yerel ve taze, yüksek ve sürdürülebilir kalitede ve –tarladan direkt tedarik- modeli ile kuşkonmaz üretimi gerçekleştiriyoruz. İklim ve toprağın bize sunduğu tüm olanakları avantaja çevirebildiğimiz Ege’de, bizim köyde yetişen tüm sebze ve meyveler gibi tam mevsiminde yetiştirdiğimiz doğal kuşkonmaz, %100 yerli üretim.
Kendinizden biraz bahseder misiniz?
2003 yılında ODTÜ İşletme Bölümü’nden mezun oldum, ardından Koç Üniversitesi’nde Executive MBA programını tamamladım. 13 yıl profesyonel olarak çalıştım. Son 4 senedir, İstanbul’da doğal ve organik ürünler üreten bir firmanın Pazarlama Müdürlüğünü yaptım. Çalışırken hobi olarak başladığım tarımsal faaliyetlerimi ticari anlamda hayata geçirmek, hayatımı farklı şekilde düzenlemek üzere Kasım 2016’da istifa ederek Muğla Kızılyaka’da Yeşilçam Köyü’ne yerleştim.
Neden kuşkonmaz? Şu an ne kadar alanda üretim yapıyorsunuz?
Folik asit zengini kuşkonmazın tek başına da mükemmel olan lezzeti ve sağlık üzerine mucizevi faydaları, ona hayran olmak için çok kuvvetli sebeplerdi benim için. Ana vatanının bizim coğrafyamız olmasına; Ege’de yabani türlerinin kısmen bilinmesine karşın genel olarak ülkemizde tüketiminin çok zayıf olması, burada potansiyel bir fırsat olduğuna inancımı kuvvetlendirdi. Önce 2,5 dönümde deneme üretimi yaptım. Sonuçlar başarılı olduktan sonra 24 dönüm; ardından komşu tarlalarla birlikte toplam 42 dönüm araziye ulaştım.
Neden “Elibelinde” Tarım?
Elibelinde… Kadın, doğurganlık, verimlilik ve bereketin sembolü. Geleneksel motiflerimizden biri olarak, kilim ve halılardan tanıyoruz onu. Aynı zamanda uğur, kısmet ve neşeyi, kendinden gayret alan kadını sembolize ediyor. Elibelinde; 7 çiftçi kadını, toprağa olan tutkumuzu, yaptığımız işi, işimizi yaparken her sabah kalbimizden geçen dilekleri ifade ediyor…
Eski yaşantınıza oranla şimdi kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
Özetle huzurlu, tatmin olmuş, anı yaşayan biri oldum diyebilirim. Tarlada çalışmak öyle sıradan bir beden aktivitesi değil... Akşam eve döndüğünde müthiş bir ruh huzuru ile yatağı öpüyor insan! Toprakla uğraşmak, gıda üretiminden fazlası. Tutku, umut, emek, hayat tarzı… Köyde birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarımdan her gün yepyeni şeyler öğrenmek ise en büyük kazancım.
Bizlere kuşkonmaz yetiştiriciliği hakkında bilgi verir misiniz?
Kuşkonmaz üretimi zevkli ancak zorlu bir süreçtir. Tohumundan elde edilen kuşkonmaz fidelerini tarlalara dikiyorsunuz. Fideler 2 yıl titiz bir bakımdan sonra üç yaşlarında azar azar ürün vermeye başlıyor. Her bahar toprağın belli bir ısı derecesine ulaşmasıyla uyanan kuşkonmaz kökleri sürgün vermeye devam ediyor. Kuşkonmaz üretimi ülkemizin tarıma uygun her bölgesinde yapılabilir. Coğrafi konum ve toprak yapısı konusunda kuşkonmaz çok seçici değildir. Hatta çorak veya tuzlu topraklarda dahi yetiştirilebilir. Ancak ticari anlamda değerli ürün alınabilmesi için bazı şartlar önemlidir.
Ilıman İklim
Bu sayede erken ürün başlar ve uzun sürer.
Hafif Toprak
Kumlu ve taşsız topraklarda kuşkonmaz sürgünleri kolay ve düzgün çıkar. Erken ısınma sayesinde erkencilik sağlanır.
Düşük Taban Suyu Seviyesi
Kuşkonmazın toprak altı kök öbekleri taban suyunun içinde kalırsa boğulup çürüyeceklerinden taban suyunun 1.5 metreden aşağıda olması gerekir. Bu şartları sağlayan bir üretim alanınız varsa, ve bundan da önemlisi 3 sene kadar sabrınız varsa kuşkonmaz üretebilirsiniz. Kuşkonmaz üretmeyi düşünüyorsanız en az 20 dönüm üretim alanı ayırmanızı öneririz. Kuşkonmaz çoğunlukla taze pazarlandığından konumunuzun ürünlerinizin kolaylıkla tüketim alanlarına ulaşmasına izin verecek bir pozisyonda olması önemlidir. Yetiştiricilik hakkında 2016 Aralık ayında faaliyete geçen Kuşkonmaz Üreticileri Derneğimizden daha detaylı bilgiler de paylaşıyoruz.
Hedefiniz nedir? Kuşkonmaz yetiştiriciliği ile sınırlı kalacak mısınız, yoksa daha farklı üretim alanlarında faaliyet göstermeyi düşünüyor musunuz?
Kuşkonmaz, benim yetiştiricilik alanında detaylı incelediğim; ürün kalitesi ile en iyiyi Avrupa standartlarında üretmeyi hedeflediğim ilk ürün. Yüksek kalite standartlarında verimliliğimizi arttırabilmek, aynı zamanda kuşkonmazın ülke tüketimini arttırıcı faaliyetler adına yapılacak henüz çok çalışma var. Şu an lokal pazarda, ancak ikinci adımda iklim koşullarımızı avantaja dönüştürebildiğimiz için ihracata yönelik üretim hacimlerine ulaşmayı hedefliyorum.
Türk insanının kuşkonmaz ile arası nasıl? Tüketim sizce yeterli mi? Artırmak için neler yapıyorsunuz?
Anavatanı bizim topraklarımız -Doğu Akdeniz ve Anadolu Coğrafyası olmasına; ülkemizin farklı bölgelerinde sarmaşık, avronyes, izvinye, aspariçe, asfaraca, tilki kuyruğu, dilkimen, tilkişen, ayrelli gibi farklı isimlerle yabani cinslerinin biliniyor ve tüketiliyor olmasına karşın kuşkonmaz tüketimi maalesef henüz çok düşük. Üretim maliyetleri yüksek bir ürün; bu nedenle fiyatı düşük seviyelerde değil. Bu da tüketici nezdinde pahalı algısı yaratıyor. Oysa ki besin değerleri, içerdiği yüksek folik asit ve diğer vitamin ile mineraller açısından çok faydalı bir porsiyon kuşkonmaza 5TL-6TL gibi bir fiyata ulaşıyorsunuz. Biz de yaptığımız tüm iletişim çalışmalarında kuşkonmazın faydalarını, özellikle bahar aylarında yerel ve taze kuşkonmazın bol bol tüketilmesinin önemine vurgu yapıyoruz. Elibelinde tarlamızda misafirlerimizi ağırlıyor; mümkün olan her ortamda kuşkonmaz tadımı yaptırmaya çalışıyoruz.
Kuşkonmaz, vücut sistemlerinde detoks görevi gören, anti-aging yani yaşlanma karşıtı özelliğiyle dikkat çekiyor. Mucize bitkilerden biri olarak kabul edilen; vücudu ve hayatı sağlıklı bir hale getirmek isteyenlerin tercihi kuşkonmaz A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin, lifli bir sebze… Folik asit, fosfor ve potasyum içeren kuşkonmaz bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücü ve kum döktürücü etkiye sahip. Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırıyor. Kemik erimesi ve kireçlenmeye karşı etkili, afrodizyak kaynağı! Ayrıca göz sağlığı için de etkili olduğu biliniyor.
Kuşkonmazın gastronomideki yeri nedir?
Mısır ve Romalıların da müdavimi oldukları kuşkonmazı Yunanlılar, doğada kendi kendine bittiği gibi yerken, Romalılar özel olarak yetiştiriyordu. Kuşkonmazın Avrupa ‘mutfak başkenti’ Paris’e ilk gelişi, bu ürüne büyük bir muhabbet duyan XIV. Louis dönemindedir. 16. yy’dan itibaren Fransa ve İngiltere’de ünü artmış, ardından Amerika’ya kadar ulaşmıştır. Damak tadı meraklıları için vazgeçilmez bir lezzet halini almış. Kuşkonmaz neredeyse 2 bin yıldan beri, yani Antik Çağ’dan günümüze sağlık üzerine faydalarıyla da anılıyor. Günümüzde kuşkonmaz neredeyse tüm dünyaya yayılmış. Kuşkonmazı en çok tüketenler, Almanlardır. Kültüre alınmış kuşkonmazın ülkemizde ilk kez yetiştirilmesi Cumhuriyet’in kuruluş döneminde olmuştur. İlk kuşkonmaz yetiştirme girişimi Atatürk’ün isteği üzerine Avrupa’dan kuşkonmaz tohumu getirilmesiyle Yalova Devlet Çiftliği’nde yapılmıştır. Yurtdışından gelen misafirler için hazırlanan sofralarda kuşkonmaz başrolde yer almıştır. Kuşkonmazı haşlayarak, sote ya da ızgara yaparak tek başına mükemmel lezzetler ortaya çıkarmak, ya da et/balık yanında harika eşlikçi ve dengeleyici mönüler hazırlamak mümkün.
Sizin ürünlerinize nasıl ulaşılabilir? Satış noktalarınız hakkında bilgi alalım. Horecaya satışlarınız ne durumda?
www.elibelindetarim.com sitesinde kargo gönderimine uygun paket alternatifleri sunuyoruz. Aynı gün kesilen ürünleri kargo ile Türkiye’nin her yerine en taze haliyle gönderiyoruz. Nisan ayının ikinci yarısından itibaren Macro Center, Migros ve Carrefour Gurmelerde satışa başladık. Horeca ise çok keyifli zira özel restoranların kıymetli şefleri ile birlikte çalışmak; kuşkonmazın onların ellerin- de ve hazırladıkları mönüler içinde ziyafete dönüşmesi muazzam. Tüketicilerin kuşkonmazın ilk kez onların ellerinden tatması ve kuşkonmazla tanışmaları bu anlamda çok kıymetli.
Kuşkonmaz üretimi, işçilikemek yoğun bir yetiştiricilik istiyor. Bunun için tarlanın bulunduğu yerde yoğun çalışan ekip arkadaşlarına ihtiyaç var.
Tepkiniz nedir?






