KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Haz 28, 2023 - 12:34
Tem 13, 2023 - 12:50
 0  676
KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Gastronomi ve Mutfak Sanatları neden Kapadokya Üniversitesi’nde tercih edilmeli?

Kapadokya Üniversitesi, gastronomi alanında eğitim vermeye 2005 yılında açtığı Kapadokya Meslek Yüksekokulu bünyesinde Aşçılık ön lisans programı ile başlamıştır. 2018 yılında Kapadokya Üniversitesi olmasıyla, Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans ve yüksek lisans eğitimleri (tezli ve tezsiz olarak) de başlamış ve halen devam etmektedir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri Yiyecek ve İçecek (F&B) alanında işletme ve mutfak becerilerini eş zamanlı geliştirecek biçimde oluşturmuştur. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sahip olduğu alt yapı sayesinde yoğun uygulama eğitimlerini verebilen bir müfredata sahiptir. Öğrencilerin yoğun uygulama eğitimine tabi olmaları, sektöre daha deneyimli olarak başlamalarını sağlamaktadır. Bu durum Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün üniversite eğitiminde ve sektörün mezunlarımızı tercihinde oldukça önemli olmaktadır.

Türk ve Dünya Mutfakları, tarif geliştirme, ileri seviye pastacılık, servis ve sunum teknikleri gibi dersler ile öğrencilerin beceri, bilgi ve yaratıcılıkları geliştirilmektedir. Turizm ve işletme dersleri ile de öğrencilere kendi iş yerlerini yönetebilecek veya turizm işletmelerinde yönetici olarak görev yapabilecek beceri ve donanım kazandırılmaktadır. Öğrencilerin uluslararası gastronomi trendlerini takip edebileceği, zorunlu İngilizce ve seçmeli ikinci yabancı dil dersleri ile lisan yeterliliği edinmesini hedeflenmektedir.

Ayrıca Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün bulunduğu, Nevşehir ili Uçhisar Kasabası’nda yer alan Uçhisar Sanat Yerleşkesi il merkezine ve çevre illere ulaşımı oldukça yakın bir konumdadır.

Lisans öğretimi 7+1 sistemi ile son dönem mesleki uygulama eğitimleriyle sektörle iç içe geçmektedir. Böylece öğrenciler mezun olmadan istihdam olanağına sahip olmaktadır. Mesleki uygulama dönemlerinde öğrenciler iş birliği protokolü yapılan işletmelerde eğitimleri alabilmektedir. Bu eğitim 14 hafta 84 iş günü olarak, iş yeri uygulama defterinde tanımlanan görevlerin yapılması ile başarılı değerlendirilmektedir. İş birliği yapılan işletmeler Divan Grup, Barut Otelleri, Otium Grup, Galeri Resort Alanya, Kıbrıs Merit Otelleri, TUİ Grubu’na bağlı oteller ve Atlantis Otel gibi önde gelen turizm işletmelerinde gerçekleştiriliyor.

Lisansüstü programlarda yöresel mutfak kimliklerinin oluşumunun incelenmesi, gıdanın kültür ile bağının ortaya konulması ve sürdürülebilir turizm faaliyetlerinde gastronominin yeri gibi başlıklarda akademik çalışmalar yürütülüyor.

Kapadokya Üniversitesi, ülkemizin uluslararası tanınırlığı en yüksek yerlerinden Kapadokya bölgesinde konumlanan, doğal ve tarihi güzelliklerle iç içe bulunan bir üniversitedir.  Başta üniversite merkezinin bulunduğu En iyi turizm köyü seçilen Mustafapaşa Köyü öğrenciler için muhakkak görülmeye değerdir. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde bulunmaktadır.

Teorik ve uygulamalı dersler nasıl işliyor?

Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü birinci sınıftan itibaren mutfak uygulama dersleriyle başlayan ve son dönem sektörde mesleki uygulama dersleriyle tamamlanan bir müfredata sahiptir. Her dönem mutfak uygulama dersleri açılmaktadır. Uygulama dersleri, haftalık ders konusuna uygun mutfakta (Örn., ileri seviye pastacılık dersi için pastanede) üniversitenin temin ettiği temrinlik (sarf) malzemeler ile gerçekleştirilmektedir. Derslerin işlenişinde öğrenciler sadece mutfak uygulama dersleri için şef ceketlerini, bıçak takımlarını ve mutfak ayakkabılarını tedarik etmektedir. Uygulama dersleri malzeme listeleri derslerden önce uygulama mutfaklarına üniversite tarafından ulaştırılıyor ve muhafaza ediliyor. Dersin konusuna göre öğrenciler tarafından mise en place (her şeyin uygulama geçilmeden hazır hale getirilmesi) yapılmaktadır. Öğrenciler şef öğretim görevlilerinden uygulamalı olarak haftanın konusunu öğrendikten sonra, bizzat kendileri yalnız ya da ekip olarak uygulamaları gerçekleştirmektedir.

Eğitim sistemimizde öğretim ve değerlendirme metodları olarak demonstrasyon, mutfak uygulaması, sunum, beyin fırtınası, projeler, grup tartışmaları vb. eğitim yöntemleri kullanılmaktadır.

Teorik derslerde görsel sunumlar kullanılarak sözlü anlatım yöntemiyle işlenmektedir. Dersler daha interaktif geçmesi için konuyla ilgili soru cevap, beyin fırtınası gibi tekniklerle alanla ilgili güncel soruların da tartışıldığı bir akışla işlenmektedir. Öğrencilerin dönem içerisinde proje hazırlama ve sunumlar gerçekleştirerek derslere katılımları sağlanmaktadır.

Bölümde kaç adet mutfak var?

Kapadokya üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde 1 ana mutfak ve 2 A’la Carte düzende hizmet verebilecek mutfaklar, 1 adet pastane, 1 adet proje mutfağı, 1 adet restoran ve 2 adet demonstrasyon sınıfı bulunmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Aşçılık Programı öğrencilerinin uygulama derslerinin büyük bir kısmı ana mutfakta gerçekleşmektedir. Ana mutfak 30 kişilik kapasiteye sahiptir. Bu sebeple öğrencilerin kendilerine ait çalışma istasyonları bulunup bireysel uygulama imkanına sahiptir. Mutfakta video çekimlerine uygun şef tezgâhı da bulunmaktadır. Ana mutfakta workshop çalışmaları da yapılmaktadır. Mutfağın endüstriyel olması sebebiyle deneyimli öğretim elemanları bilimsel çalışmalar yapabilmektedir. A’la Carte düzende hizmet verebilecek mutfaklar bir restoran mutfağı gibi tasarlanmış özellikle ekip çalışmalarına uygun mutfaklardır. Pastanede fırıncılık, pastacılık ve tatlı ürünlerinin hazırlanabileceği karıştırıcı, fırın, taş tabanlı fırın ve buzdolabı gibi ekipmanlar bulunmaktadır. Restoran ise öğrencilerin servis ve sunum teknikleri dersinin işlenmesinde, uygulama sınavlarının jüri değerlendirmelerinde kullanılmaktadır. Proje mutfağı ise üniversitemizin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ile yürüttüğü SOGEP projesiyle kurulmuş ve halen devam eden dezavantajlı kişiler  için mutfak eğitimine yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için kullanılmaktadır. Demonstrasyon sınıfları ise öğrencilerin, eğitmen şeflerin uygulamalarını izleyebileceği ve teorik anlatımları dinleyip not alabileceği şekilde dizayn edilmiştir.

Öğrencilere ne tür mutfaklar öğretiliyor?

Öğrencilere ilk sene mutfak terminolojisini ve ekipman kullanımını öğretmek için temel mutfak eğitimi verilmektedir. Daha sonraki yıllarda ise Orta Asya Türk Mutfağından -Cumhuriyet Dönemi Mutfağına, Türkiye’nin 7 bölgesine ait bölge mutfaklarının anlatıldığı Türk Mutfak Sanatları (1,2,3) dersleri verilmektedir. Dünya Mutfak Sanatları (1,2,3) derslerinde ise en güncel pişirme yöntemlerinden (Sous Vide gibi), ülke mutfaklarına (İtalya, Fransa, Rusya, İspanya, Uzak doğu, İskandinav…) uygulamalı pişirme ve tabak sunum teknikleri öğretilmektedir. Seçmeli ders olarak özellikle öğrenim gördükleri bölgeyi tanımaları ve bu bölgenin mutfağının kültür özelliklerini anlamadaki bakış açısını kavrayabilmelerini sağlamak ve ileride çalıştıkları bölgelerde yerel mutfağın önemini anlamlarını sağlayabilecekleri saha gezileriyle gerçekleşen “Kapadokya Mutfağı” dersi bulunmaktadır. Son sınıfta öğrencilerin yaratıcı mutfak uygulamaları yapabilecekleri belli temalarla atıksız mutfak, vegan tarif geliştirilmesi gibi konuları kapsayan “Tarif geliştirme” dersi işlenmektedir.

Bölümün misyonu ve vizyonu nedir?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ nün vizyonu, lisans eğitimi süresince tarladan sofraya kadar gelen süreçte gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ilkeleri, gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyon, gıda muhafaza teknikleri gibi gıda ile ilgili teorik dersler, yiyecek-içecek sektörünün vazgeçilmez parçası turizm ile ilgili dersler ve İngilizce dersleri vererek, öğrencilerin mesleki bilgi yeteneklerini geliştirmektir. Bununla birlikte Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz, sektörde ve akademik alanda başarılı öğrenciler yetiştirmek için uygulamaya yönelik temel mutfak uygulamaları, yiyecek-içecek servis ve sunum teknikleri, Dünya mutfak sanatları, Türk mutfak sanatları gibi teorik ve pratik dersler vererek bilimsel kriterleri de göz önüne alarak öğrencilerin orijinal tarifleri ve uygulamalarını ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasına katkıda bulunmayı vizyon edinmiştir.  

 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün misyonu, alanında gerekli teorik ve pratik bilgiyle donatılmış, girişimci, yenilikçi, kendi işlerini kurabilen, uluslararası otel zincirlerinde, seçkin restoranlarda veya profesyonel yiyecek üretim tesislerinde şef ya da üst düzey yönetici olarak görev alabilen, akademik olarak alanına katkılar sunan, ekip çalışmasına yatkın, mesleki etik kurallarını ve düzenleyici kurum/kuruluşların düzenlemelerini uygulayan profesyoneller yetiştirmektir.  Kapadokya Üniversitesi bölge gastronomisini geliştirmeyi hedefleyen çalışmalara destek olmayı da misyon edinmiştir.

Kapadokya ile gastronomi arasında nasıl bir ilişki var?

Kapadokya bölgesi, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış doğal ve tarihi güzellikleri barındıran, uluslararası tanınırlığı en yüksek olan bölgelerimizdendir. Bölgenin sahip olduğu mutfak kültürü ise kökleri oldukça derinlere uzanan tarihi, coğrafi özellikler ve tarımsal ürünleriyle zenginleşmiştir. Tahıl ve bakliyat ürünlerinin ön plana çıktığı yemekler, kuru meyve ve etin bir arada olduğu Selçuklu Mutfağı örnekleri bölgede sık karşılaşılan lezzetlerdendir. 

Üniversite Rektörlüğünün bulunduğu, Birleşmiş Milletler tarafından en iyi Turizm köyü de seçilen Mustafapaşa köyü (Sinasos), Müslüman Türklerin ve Ortodoks Rumların bir arada yaşadığı bir Anadolu köyüdür. Mustafapaşa köyü sahip olduğu farklı demografik yapısıyla özgün bir mutfağa da sahiptir. Mustafapaşa Köyü ve Kapadokya bölgesinin sahip olduğu gastronomi lezzetlerine Metro Gastro dergisi pek çok sayısında yer vermiş ve üniversite Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, Aşçılık programı ve Kapadokya Araştırma Merkezi bu yayınlara destek olmuştur.

Kapadokya Üniversitesi, Kapadokya Bölgesinin gastronomi envanterini belgelemek, korumak, yorumlamak, geliştirmek ve bu envantere ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirlik kazandırmak amacıyla Türkiye’de bir ilk olan Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi- Kapadokya Gastronomi Akademisi’nin kuruluşunda da destek olmuştur.

Kapadokya bölgesi turizm üzerine odaklanmış ve diğer turizm noktalarından farklı olarak Gastronomi Turizmi ile de kendinden söz ettiren bir konuma gelmiştir. İlki 2022 yılı Mayıs ayında gerçekleşen Bir Başka Kapadokya (Kapadokya Lezzetleri, Mustafapaşa) etkinliği olmak üzere Slow Food Kapadokya, Slow Food Aşçılar Birliği (Chef Alliance) organizasyonu ve en son da 25-26 Mayıs 2023 tarihinde Türk Mutfağı haftasında gerçekleşen Yerel ve Sürdürülebilir Gastronominin Geliştirilmesi Panel ve Çalıştayına ev sahipliği yapmıştır. Kapadokya Üniversitesi, yerel üretimin farkında olan, yerel ve mevsiminde ürün kullanımını önemseyen bir bakış açısına sahiptir. Hazırlanan tüm etkinliklerde yöresel ürün teması göz önünde bulundurularak ve yiyecek ikramları yerel tedarikçilerden ve yöresel mutfak reçeteleriyle hazırlanmıştır. Özellikle bölgede kadın girişimleriyle kurulan kooperatiflerden ürün temin etmekte, iş birliği yapmakta ve kooperatiflerin gelişebilmeleri için destek olmaktadır.

Kapadokya Üniversitesi akademisyenleri, bölge şefleri, girişimcileri, üreticileri ve gastronomiye gönül verenlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir topluluk olan “Kapadokya Sürdürülebilir Gastronomi ve Turizm Birliği” (Slow Food Cappadocia Sustainable Gastronomy and Tourism Alliance) tarafından Kapadokya’nın gastronomi Mirasını önemsemekte ve tanınırlığına katkı sunmak için etkinlikler düzenlenmektedir. Bu birlik, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Aşçılık Bölümlerinin kaynaklarından da yararlanarak bölgenin unutulmaya yüz tutmuş yemek tariflerini, ürünlerini ve gastronomi geleneklerini yeniden canlandırmayı, sürdürülebilir turizm ve gastronomi deneyimini birleştirip çarpan etkisi yaratmayı ve bu birikimi gelecek nesillere aktarmayı hedeflemektedir.

Akademik kadronun ve eğitmen şeflerin yeterliliği hakkında bilgi verir misiniz?

Gastronomi ve Mutfak sanatları bölümü akademik kadro 2 Profesör , 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Uygulama derslerinde Kapadokya Meslek Yüksekokulu Aşçılık programı öğretim görevlileri destek olmaktadır. Bölüm akademisyenleri alanlarında uzaman ve yetkin kişilerdir. Uygulama dersi eğitmen şefleri mesleki deneyime sahip sektörde uzun süreler görev yapmış kişilerdir.

Bölümde ne tür etkinlikler düzenleniyor?

Üniversite, Bilimsel Araştırma ve Proje birimi (KÜN-BAP) desteği ile Akademik ve Mesleki etkinlikler her yıl düzenli olarak gerçekleştirmektedir. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde öğrenciler sektör duayenleri ve temsilcileri ile mutfak atölyeleri ve söyleşiler yapmaktadır. Etkinliklerde Yunus Emre Akkor, Nilhan Aras, Ali Ronay, Ulaş Tekerkaya gibi alanın çok değerli isimleri ağırlanmaktadır.

Bölüm etkinliklerinin yanı sıra öğrenci topluluğu olan, “KÜN-Mutfak dostları” anaokulu öğrencileriyle mutfak uygulamaları, Türk Mutfağı haftası etkinlikleri ve çeşitli bilgilendirme çalışmaları ve gastronomi ile ilgili saha gezileri gerçekleştirmektedir.

Bölümde yürütülen bilimsel projelerde kısmi zamanlı çalışan ya da bursiyer olarak öğrencilerimize akademik anlamda da kendilerini geliştirebilecekleri fırsatlar sunulmaktadır. Günümüzde önemli bir sorun olan gıda israfını azaltmak amacıyla KÜN-BAP desteği ile yürütülen “Lezzeti arttırarak israfı azaltalım” isimli projede öğle yemeklerinde atık miktarlarının izlenmesi ve değerlendirmesi sürecinde öğrencilerimiz görev almıştır. 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından tasarlanan, Türkiye'nin global turizm tanıtım platformu “GoTürkiye.com” platformu ile entegre “www.gastrocappadocia.com” projesi üniversite akademisyenlerinin saha çalışmaları ve araştırmaları ile gerçekleştirilmektedir. Yerel mutfağın keşfedilmesi ve Kapadokya bölge mutfağının envanterinin oluşturulması amacıyla kurulan “www.gastrocappadocia.com” isimli platformun kurulmasında da öğrenciler görev almıştır. 

Kapadokya Üniversitesi Sürdürülebilirlik Komisyonu tarafından gerçekleştirilen Sürdürülebilirlik Konuşmaları, Gastronomi Sohbetleri gibi You Tube canlı yayınlarıyla yapılan etkinliklerde de gıda ve gastronomi özelindeki konulara değinilmektedir. Öğrenciler bu yayınları izleyerek mesleki ve kişisel gelişimleri için fayda sağlayabilmektedir.

Kapadokya Üniversitesi 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen çok sayıda kaybın yaşandığı depremlerde hem sahada hem de akademi alanında katkılar sunmuştur. Afet sonrasında acil beslenme ihtiyaçlarının karşılanması ve gerekli koordinasyonun sağlanması için 10 Mart 2023 tarihinde Kapadokya Üniversitesi tarafından çevrimiçi panel ve dört farklı başlık altında çalıştay düzenlenmiştir.  Panel sahada görev alanların "Afet Sonrası Saha Deneyimleri" anlatımıyla başlamış, "İnsan Kaynağı ve Mutfak Organizasyonları", "Mutfak Altyapı ve Donanım", "Gereksinimlere Uygun Beslenme İhtiyacı" ve "Tedarik ve Lojistik" başlıklarında gerçekleşen çalıştayla devam etmiştir. Çalıştay sonrası elde edilen rapor, ileride karşılaşılabilecek afetlerde önlem rehberi olarak kullanılabilecek bir kaynak haline getirilmiş ve açık erişim ile online olarak yayınlanmıştır.

Bölümde öğrencilerin kendini geliştirebileceği etkinlik, sempozyum ve yarışmalara katılma imkânları var mı?

Bölüm öğrencilerinin Gastronomi yarışmalarına katılımı üniversite tarafından etkinlikler kapsamında desteklenmektedir. Öğrenciler ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller kazanmaktadır. En son 23-25 Aralık 2022 tarihinde Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) ve Tuzla Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen 19. Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali’nde farklı dallarda 8 madalya kazanmıştır.  Üniversite bünyesinde de sürdürülebilirlik ödülleri, fotoğraf ve öykü yarışmalar gibi ulusal ve uluslararası birliklerle de etkinlikler düzenlenmektedir. Yakın zamanda da ‘Dünyayı Arılar Yaşatacak’ adlı yaşam alanlarının korunmasına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Kapadokya Üniversitesi ve Slow Food Communities network in Türkiye poster tasarım yarışması düzenlenmiştir. Öğrencilerin arıların doğa için önemini ortaya koymak, doğanın sürdürülebilirliğine katkı sunmak, arıların yaşam alanı olan ormanların tahrip edilerek sanayiye ve kentleşmeye açılmasının önüne geçmek, yanlış ve bilinçsiz ilaçlamaya dikkat çekmek için ‘Dünyayı Arılar Yaşatacak’ temalı poster tasarımını yarışması düzenlenmiştir. Bu sayede doğaya karşı farkındalıklarını geliştirip ortaya koyabilecekleri etkinliklere katılım fırsatları da oluşturulmuştur.

Aşçılık | Kapadokya Üniversitesi

Bölümün mezun öğrencileri ne yapıyorlar ve nerelerde çalışıyorlar?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları, özel sektörde otel, restoran, yemek fabrikaları, hava yolu şirketleri ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde aşçı, şef, yönetici şef, yönetici veya işletmeci olarak çalışabilmektedir. Ayrıca gıda işletmelerinin araştırma-geliştirme bölümlerinde görev alabilmektedirler. Bunların dışında gastronomi ve mutfak sanatları mezunları, yiyecek içecek alanında yazarlık ve danışmanlık da yapabilmektedir.

Bölüm mezunlarından bazıları sektörde saygın kurumlarda mutfak kısmında çalışmakta, bazıları ise lisansüstü eğitimlerine devam etmektedir. Mezunlar, Kapadokya bölgesinde, Antalya ve Bodrum’da bulunan otellerde çalışmaktadır. İş birliği yaptığımız otellerde istihdam edilmiş öğrenciler de bulunmaktadır. Mezun öğrencilerden bazıları Dünyanın en prestijli organizasyonları arasında ilk sıralarda yer alan FIFA Dünya Kupası’nda chef de partie’ olarak görev almıştır. 

Okulun işbirliği yaptığı oteller ve restoranlar var mı?

Üniversite sektörle iş birliği halinde olmayı, sektöre nitelikli çalışan yetiştirmeyi ve sektör görüşleriyle müfredatı şekillendirmeyi kurulduğu ilk günde beri gerçekleştirmektedir. Sektörün talebi ve öğrencilerin kalifikasyonun güncel ve yeterli olabilmesi için iş birliği protokolleri yapılmaktadır. İş birliği yapılan işletmeler Divan Grup, Barut Otelleri, Otium Grup, Galeri Resort Alanya, Kıbrıs Merit Otelleri, TUİ Grubu’na bağlı oteller ve Atlantis Otel gibi önde gelen turizm işletmelerinde gerçekleştiriliyor.

Okulu ve bölümü tercih edecek öğrenciler için konaklama imkânları nasıl?

Öğrenciler Mustafapaşa'da yer alan üniversite yurtlarında konaklamayabilmekte ve servis imkânlarıyla Uçhisar yerleşkesine transferleri sağlanmaktadır. Nevşehir il merkezi, Ürgüp ve Avanos ilçelerinde yer alan Kredi yurtlar kurumuna ait yurtlarda da konaklayabilmektedir.

Okulun kampüs hayatı nasıl?

Üniversite yurdu, yemekhane ve kafeteryaları, uygun ücretlerle yüksek kaliteli hizmet sunmaktadır. Kapadokya Üniversitesi, her yarıyılda öğrencilerimiz arasında turnuvalar düzenler. Halı Saha Turnuvası, Streetball Turnuvası ve Ödüllü Oryantiring Yarışması üniversitemizde bir gelenek haline gelmiştir. Öğrenciler ayrıca; Erciyes’te kayak, bisiklet, pilates, zumba, basketbol, voleybol, at biniciliği başta olmak üzere birçok spor dalında faaliyetlere katılma olanağına sahiptirler.

Bölümün uygulamalı bilimler yüksek okulunda yer almasının avantajları nelerdir?

Bölümün, Uygulamalı bilimler yüksekokulu bünyesinde bulunması sektörün dinamiklerini takip edebilmesini ve bu süreçleri uygulama alanlarına adapte edebildiği yoğun uygulama derslerine sahip olmasını sağlamaktadır. Her yıl uygulama dersleri için bütçe ayrılmakta, güncel uygulamalara yer verecek alt yapı imkanları arttırılmakta ve uygulama giderleri üniversite tarafından karşılanmaktadır. Alt yapı olarak çok sayıda pratik yapma imkanına ve pratik takip sistemine (uygulama defteri gibi) sahiptir. Bu da mezuniyet sonrası sektör uyumunu kolaylaştırmaktadır.  

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow