İstiridye Mantarlı Ot Kavurma

Bazı alışkanlıklar zamansız bir lezzete sahiptir. Bizim için renkli bahçe ışıkları altında yenen yaz akşamlarının olmazsa olmazı annanemin güveçteki mantarlı ot kavurması gibi. Ege denince akla ilk gelen yabani otlar ve zeytinyağının müthiş uyumuna sahip bu tarif, bugün hala en sevdiğimiz mezelerin başında geliyor.
Malzemeler
- 500 gram karışık ot
- 400 gr istiridye mantarı (bir paket)
- 2 orta boy soğan
- 3 yemek kaşığı kaymak
- 3 adet kesme şeker
- Tuz, karabiber
- Zeytinyağı
İki orta boy soğanı Kamuran’ın deyimi ile su gibi incecik doğrayın. Orta harlı ateşte tavanızı ısıtın, zeytinyağını ekleyin, soğanları ve kesme şekeri karamelize olana dek kavurun. Damak tadınıza göre tuz ve karabiber ilave edin. Mantarları üst kısmından ayırın, zar bölümünü soyun, irili ufaklı doğrayıp, soğana ekleyin. Bu tarif için benim tercihim kavurmada birbirine çok yakışan ebegümeci, gelincik ve pancar yaprağından yana.
Yabani otlar en çok Ege’de çeşitlilik gösterse de, siz bulabildiğiniz en taze otları kavurmada kullanabilirsiniz. Otları bol suda yıkayın, en körpe yaprakları ayıklayıp kullanmayı tercih edin. İyice kuruladıktan sonra mantarlı karışımın içerisine ekleyin. Ocağın altını kısın, otları tahta kaşık yardımıyla tavadaki karışımla harmanlayın. Yabani otların diriliklerini çok kaybetmemesine dikkat edin. Ocağın altını kapatın. Kavurma hafif soğuduktan sonra içerisine kaymağı ekleyin ve orta boy bir güvece alın.
220 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika, fokurdayana kadar pişirin. Sıcak servis edin. Başka tertip; benim için aromatik yağlar vazgeçilmez. Tarifin orjinaline sadık kalarak yalnızca fırına girmeden içerisine bir çay kaşığı kadar trüf mantarı yağı ekleyerek lezzeti zenginleştirebilirsiniz. Büyük masaların kurulduğu neşe içinde yenen yemekler en lezzetli olanlarmış. Umarım siz de bu tarifleri en sevdiklerinizle kalabalık sofralarda buluşturursunuz.
Afiyetle...
Tarif : Nilay Temiz
Tepkiniz nedir?






