Hiç düşünmeden kabul ettik
Gıda Güvenliği Derneği ile Güvenilir Eller Projesi kapsamında ne gibi çalışmalar yapıldığını konuştuk.

Güvenilir Eller Projesi’nin başarıya ulaşmasında Gıda Güvenliği Derneği’nin ne gibi katkıları oldu?
Öncelikle bu projeyi geliştirerek bize getiren Unilever Food Solutions’a sektörün gelişimine sağladığı katkı için teşekkür ediyorum. Bize bu projeyi getirdiklerinde, hedeflerimiz örtüştüğü ve uzun vadeli planla hareket edildiği için hiç düşünmeden proje ortağı olmayı kabul ettik. ‘Güvenilir Eller’, şeflerde gıda güvenliği konusunda farkındalık yaratmayı ve bilgi açığını kapatmayı hedefleyen online bir eğitim programı. Güvenilir Eller Gıda Güvenliği Projesi ile biz bir yandan bu konudaki iyi uygulamaları artırmayı, diğer yandan da gıda güvenliği konusunu kamuoyu nezdinde canlı tutmayı amaçlıyoruz. Gıda Güvenliği Derneği olarak bu projenin ana tasarımının ortaya çıkarılmasında ve eğitim modüllerinin içeriğinin oluşturulmasında katkılarımız oldu.
Videoların içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Güvenilir Eller eğitim programı kapsamında, insan sağlığını etkileyen tehlikeleri, risklerden korunma ve engelleme yöntemlerini şeflerimize anlatıyoruz. Hijyenik uygulamalar ve sıcaklık kontrolü de dahil olmak üzere, tehlikeleri azaltmak ya da yok etmek için gerekli tüm önlemler inceleniyor. Bu eğitim için Gıda Güvenliği Derneği olarak 5 ayrı modül oluşturduk: Çapraz Bulaşma, Fiziksel ve Kimyasal Tehlikeler, Temizlik, Üretim Güvenliği ve HACCP uygulamaları… Videolarda gıdaların hazırlanmasın - dan depolanmasına, pişirmeden tüketim aşamasına kadar olan süreçte karşılaşılabilecek tehlikelerden ve bu tehlikelerle ne şekilde mücadele edilmesi gerektiğinden söz ediliyor. Üstelik eğitimlerimiz sektörün zorlu çalışma saatleri düşünülerek, şeflerin istediği zaman rahatlıkla takip edebilmesini sağlamak adına online platformda takip edilebiliyor.
Projenin hedefi nedir?
Geçen yıl projeye başlarken hedefimizi, üç yılda ülkemizin dört bir yanın - daki 30.000 şefimizin gıda güvenliği eğitimini tamamlayarak sertifika almalarını sağlamak olarak açıklamıştık. İlk yılda ulaştığımız 7.800’ü aşkın sektör temsilcisi ise henüz başlangıç… Meslek birliklerinin katılımıyla bir yılda 36.500 olarak hedefi geliştirdik. Türkiye’de ev dışı tüketim kanalında; otel, restoran, cafe gibi 200.000’i aşkın noktada yarım milyonu aşan sayıda şef ve mutfak personelinin görev yaptığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla gidecek yolumuz uzun…
Tepkiniz nedir?






